Un site pentru toţi nepoţii,
Citeşti şi asculţi oricât doreşti,
Poveşti , diafilme, lectii,
Cu drag bunicul le daruieşte !
Indiferent ce se întâmplă, păstrează-ţi inocenţa copilăriei. Este cel mai important lucru.
Federico Fellini
- citeste gratuit -
In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...
- Gratuit -
Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.
- Gratuit -
Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.
- Gratuit -
Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.
- de citit gratuit -
A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !
- de citit gratuit-
În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia. ...mai mult !
- de citit gratuit-
Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
Cu zăvorul.
- de citit gratuit -
Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!
-de citit gratuit -
...............................
Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!
- de citit grtuit - >
... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!
- de citit gratuit -
Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!
Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna,
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!
- diafilm gratuit -
E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ...
- diafilm gratuit -
Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...
- gratuit -
Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !
Mareste text:
de Mihail Sadoveanu
Doamna Mia Vasilian da noilor sale cunoștințe informații despre persoana sa c-un aer de tinerețe naiva.
… Acum douazeci și trei de ani, cand a adus-o barza în casa parinților domniei sale, i s-a pus numele Maria, închipuiți-va !
Cele doua soții de funcționari, proaspat transferați în targul nostru de guvernul conservator, o ascultau cu interes, facand însa în sine rezerve personale asupra anilor. Numele li se parea convenabil.
Un nume destul de frumos, nu-i așa ?
Cum a început însa a îngana cele dintai cuvinte, dumneaei și l-a schimbat singura. C-o voce muzicala, țuguindu-și buzișoarele, raspundea totdeauna: Pe mine ma cheama Mia ! Și Mia i-a ramas numele.
Cineva facea, atunci, observația ca asta dovedește la copila ”simțul muzicii”.
Într-adevar, doamna Mia Vasilian poate marturisi fara sfiala ca e o muzicanta desavarșita. Toata lumea recunoaște ca dumneaei are o voce fermecatoare !
De altminteri a și urmat patru ani la conservator. Celebra Teodorini o iubea si-i prezicea un viitor stralucit. Era vorba, în familie, sa fie trimeasa la Milano.
Parinții sai erau bogați, aveau moșie mare în Buzau, langa Leontești. Echipagii, servitori în livrele, guvernante… Cu asta s-a nascut și a crescut Mia Vasilian.
Adesea, tatal sau, boier Anastase, o lua pe genunchi și-i arata portretele stramoșilor în rame ovale aurite.
Din stralucirea de altadata i-a ramas cel puțin atata: o creștere nobila.
În condițiile de odinioara, casatoria cu Vasilian ar fi aparut ca o mezalianța, caci domnia sa e nascuta Papazoglu.
Avand însa în vedere atatea și atatea lucruri, speculații nefericite, inimiciții politice, a trebuit sa se resemneze. Totuși, nu se poate spune, nu-i așa ? ca Vasilian nu-i de familie buna. E dintr-o foarte buna familie, dimpotriva, boieri moldoveni, însa oricine va recunoaște ca Papazoglu e altceva, e un nume celebru.
În sfarșit, principalul e ca se simte bine și e fericita. Și Jorj îi satisface toate capriciile… Altfel nici nu se poate. El e cu cincisprezece ani mai mare ca ea și a mai fost însurat o data.
I-a ramas și un copil, o fetița care – cum sa spun ? – care e un fel de ghimpe între ei… un copil, vai ! destul de rau crescut.
Asta aduce puțina umbra vieții lor, nu-i așa ? Caci Vasilian a luat-o din dragoste. Vazand împotrivirea ei de la început, bietul Jorj cazuse bolnav.
A trebuit sa cedeze; și la nunta avea o toaleta așa de frumoasa, așa de eleganta, încat o invidiau toate prietenele.
– Eu sunt cam dificila , încheie c-un zambet dulce doamna Mia Vasilian, și am gusturi deosebite. Îmi place mai cu sama eleganța și fineța… Nu înțeleg de ce nu mai aduce cafeaua ! urma ea saltand din jalț cu vioiciune.
– Lasa mata, madam Vasilian, o potoli cucoana cea mai batrana, nu te deranja. Trebuie sa vie. Pana atuncea îmi rasucesc țigara…
Mia Vasilian tropai marunțel pana la sonerie și apasa prelung pe buton, încruntand sprancenele încondeiate negru. Iar cucoana Emilia, aruncand o privire fugara și cu diferite înțelesuri catre fiica sa, madam Neicu, deschise poșeta și începu a cotrobai prin ea, cautand o mica tabachera de argint în care ținea tutun de calitatea a doua.
Doamna Mia Vasilian, soția cunoscutului avocat din targul nostru, observase privirea cucoanei Emilia și zambi. I se parea foarte ciudat, cum o mama așa de înalta și de groasa poate sa aiba o fata așa de uscata și subțire – ca o ața… Lasca amandoua sunt urate și fara gust îmbracate. Și au niște palarii… Cum pot niște femei de condiție sa poarte asemenea palarii ?
Servitoarea, o fetica vie cu mutrișoara de veverița, intra paturindu-și șorțul alb.
– Ați sunat, cuconița ?
– Ma chère, îi raspunse bland Mia Vasilian, așteptam niște cafele care nu mai sosesc…
– Îndata, cuconița… Și servitoarea disparu îndarat.
Doamna Mia Vasilian facu doi pași spre fereastra deschisa.
– Frumoasa zi, vorbi ea, totuși mi se pare prea cald. Ne aduce și șerbetul de portocale îndata. Fetița asta e foarte inteligenta și îmi cunoaște toate gusturile. Și cu servitorii, draga cucoana Emilie, trebuie sa știi cum sa te porți.
– În ziua de azi nu mai sunt servitori ca altadata, observa cucoana Emilia.
Doamna Vasilian raspunse zambind:
– Cu ai mei, eu sunt foarte mulțamita. La mine servitorii se tem de un singur lucru: sa nu-i concediez…
Madam Neicu își stanse buzele subțiri, ar fi vrut sa raspunda ceva. Dar se stapani și tacu.
– Cu toate acestea și eu îi schimb destul de des, ce sa fac ? se tangui nevinovat doamna Vasilian. De unii trebuie sa ma despart. Mai cu sama pe cei rau crescuți nu-i pot suporta… La mine, draga madam Neicu și draga cucoana Emilie, nacazurile sunt cu totul de alta natura. Prea mult n-am a ma plange, dar totuși, trebuie sa știți ca, la marginea targului acestuia nenorocit, traiesc niște batrani ridicoli, parinții ”predecesoarei” mele. Nu trecea o zi și cereau lui Jorj sa le trimeata copila, ca vor numaidecat sa vada pe Lizuca lor, ca fara Lizuca lor nu pot trai ! Daca bietul copil nu a a avut parte de o creștere îngrijita, numai batranii sunt de vina. De-acolo a venit cu niște mutre și cu niște obiceiuri de țaranca, dragele mele, încat, drept sa va spun, mie mi-i și groaza. Va închipuiți dumneavoastra ca nu pot pune pe ea o broderie, ori o panglica ! E de admis ca la varsta ei – are șase ani ! – sa nu poata face o reverența în fața unor persoane mai în varsta ? Eu am fost crescuta altfel. Lucrurile acestea pe mine ma horipileaza !
Slujnica cu mutrișoara de veverița se ivi în umbra ușii, purtand tablaua cu dulceața și cafele.
– Cuconița, vorbi ea delicat, domnu locotenent Micuș Lazar întreaba daca binevoiți a-l primi.
– Cum nu ? Sa pofteasca; astazi e ziua mea de primire; dumnealui e totdeauna binevenit ! raspunse doamna Vasilian cu o voce puțintel mai înalta.
Și saltand în rochia-i foșnitoare, facu doi pași spre ușa. Cand zari uniforma verde, capul blond și lins și obrazul ras și pudrat al ofițerului, facu un gest de poftire cu mainile și zambi dulce.
– Domnule Micuș, nu te-am vazut de-un secol, canta ea. Și tanarul se opri uimit la doi pași, întorcand puțin capul și ascultand muzica glasului ei.
– Doamna, raspunse el ceremonios, sunt foarte fericit ca nu m-ați uitat.
Cu calcaile lipite, înclinandu-se, apuca ușor manuța întinsa a doamnei Vasilian și-i saruta varfurile degetelor. Slujnicuța așezase pe masuța dintre cucoane tablaua și se întorsese, privind cu admirație. Cucoana Emilia și madam Neicu stateau cu lingurițele în mana și nu știau daca ar fi potrivit sa absoarba șerbetul. În sfarșit, îl înghițira și, pe cand adaogeau apa trebuitoare, ofițerul se înfațișa și-naintea lor, elegant și solemn.
Schimbul de complimente care urma, mișcarile rotunde, zambirile și poftirile împraștiara, în salonașul grenat, ca un abur de nobila uitare și voie-buna. Nimeni nu baga de sama cand se strecurase, printre scaune, spre tablaua cu șerbet, Lizuca, necazul doamnei Vasilian.
Era o fetița marunțica, însa voinica și plinuța. Rochița de doc albastru statea stramba și în chip cu totul nepermis pe trupușorul ei. Botinuțele îi erau pline de colb și cu șireturile desfacute. Colțunii cazusera și aratau niște piciorușe parlite de soare, cu genunchii nu tocmai curați. Capu-i era foarte scurt tuns, baiețește, și arata în rotunzimea lui felurite bulbucaturi neregulate. Nasușoru-i mititel ar fi avut nevoie de batista, lucru pe care-l dovedeau și manecile rochiței. Gura-i era cam mare și obrajii prea roșii. Nu era deloc frumușica și delicata, duduia Lizuca. Numai ochii caprii, umbriți de gene negre, aveau în ei cate-o mica floare de lumina.
Fara sa stea deloc în cumpana și fara sa-i pese de nobila aduare, Lizuca pași ușor însa hotarat spre masuța cu dulceața și, înfigandu-și doua degete în chisea, le scoase împodobite c-o bucata nestatornica de șerbet. Tocmai cand se-ndeletnicea s-o prinda cu gura și cu limba fara a pierde nimic, slujnicuța o zari și dadu un țipat.
Basme, softuri educationale, povesti, legende, mituri, poezii, carti audio, ce pot fi cumparate din librariile online. Transportul este gratuit in functie de librarie si suma minima.
Carti cu basme, povesti de Mihai Eminescu, Ion Creanga, Fratii Grimm, etc.
Basme audio, fabule audio, poezii, carti pdf si altele.
Basm audio - gratuit.
" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".
- gratuit online -
Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !
Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.
- de citit gratuit -
Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...
Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!
A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.
- de citit gratuit -
Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!
- de citit gratuit -
O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.
- de citit gratuit
........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi, era chiar dracul. Şi vrăjitorul acesta a făcut o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât se vedea în oglindă foarte limpede şi chiar mai urât decât fusese. Cele mai frumoase privelişti în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau în oglindă urâcioşi sau şedeau cu capu-n jos.
- Audio gratuit -
A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.
- diafilm gratuit -
Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.
- de citit gratuit -
... Zâna cea mică s-a dus până la fereastra cabinei şi s-a uitat. Înăuntru erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea să aibă mai mult de cincisprezece ani. Astăzi era ziua lui de naştere şi de acea era petrecere pe corabie. Marinarii dansau pe punte şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.
- poezie audio, mp3, gratuit -
Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....