Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Mareste text:

Dumbrava minunata

de Mihail Sadoveanu

 

– Ce-i, ma chère ? se întoarse cu mirare doamna Vasilian.
Dar cand vazu despre ce era vorba, cand înțelese ce contrast și ce sacrilegiu s-a produs în salonașul sau grenat, sangele i se ridica brusc în obraji și-i fulgera în ochi.
– Ce înseamna asta, Eleno ? vorbi ea apasat, c-o voce scazuta, dramatic. De cate ori te-am facut atenta asupra acestor lucruri ? De ce-ai înlemnit ? Ia-o !… Nu-nțelegi ca, daca o mai vad o clipa, trebuie sa chemați doctorul ? Ah ! e ceva îngrozitor ! ofta ea cu deznadejde, întorcandu-se spre musafiri. E zadarnic orice; zadarnic ! Nu știu ce sa mai fac cu copilul acesta. Uitați-va dumneavoastra cu ce obiceiuri mi-a venit de la bunicii ei. Eu i-am spus de multe ori lui Jorj ca copilul acesta e o rușine și o nenorocire. Chiar de aceea Jorj nici n-o mai trimete la batrani… E o hotarare pe care nu pot decat s-o aprob !

Cucoanele dadeau din cap c-o adanca înțelegere a lucrului; și oftara. Domnul Micuș parea nedumerit. El ar fi dorit sa rada. Și-i parea rau ca de pe fața doamnei Vasilian a pierit lumina.
Dar stapana casei era o ființa fina și înțelegatoare. Cum vazu ca Elena s-a napustit și a apucat pe copila în gheare ca uliul, tragand-o în salturi violente și neregulate spre întunericul antreului, se întoarse spre domnul Micuș cu acel suav zambet pe care, oricat s-ar sili, nu-l poate avea nici o femeie din targul nostru.
– Domnule Micuș, zise ea, dupa acest intermezzo, te rog sa aștepți puțin pana ce ți-oi aduce dulceața de smeura, pe care am facut-o eu singura ieri.
– Cu aceasta manuța… raspunse ofițerul, înclinandu-se iar și sarutand unghiile trandafirii.
Ca și cum aceasta galanterie ar fi fost un semnal, cucoana Emilia și madam Neicu se privira și se ridicara deodata. Împotrivirile, protestele, explicațiile, zambetele nu ținura prea mult și, dupa ieșirea celor doua cucoane, în salon se facu un rastimp liniște, apoi rasuna un ras cristalin, semn ca orice suparare se uita destul de lesne pe lumea asta…

Duduia Lizuca planuiește o expediție îndrazneața

– Vina-ncoace, gangania dragului ! icnea cu obida slujnicuța, tragand de o aripa și smucind dupa ea pe Lizuca. Din pricina ta sa-ndur eu observații și ocari !
Fetița începu a scanci subțire, înțepenindu-se în picioare și tragandu-se într-o parte.

– Lasa-ma ! Da-mi drumul ! Tu ești o servitoare… Am sa te spun la tata.

– Da ? Ai sa ma spui ? Și slujnica îi facu vant înainte, ajutandu-se puțin și cu piciorul. Domnu nu vine degraba acasa și pana s-a întoarce el, îți spanzuram noi chelea-n baț !

Lizuca facu bot și întoarse o privire de ura pe sub sprancenele încruntate.
– Așa ? striga slujnicuța; te uiți ca hoții ? Are dreptate cuconița. Dihanie și soi rau ce ești !
Prinzand iar pe copila de-o poala a rochiței, îi facu ceea ce se cheama un șurub, rasucindu-i în moalele capului unghia cea mare și monturile degetelor. Vazand ca Lizuca se stapanește înca, îi mai facu unul și mai îndesat, și mai în raspar, pana ce simți sub degetele manii celelilalte carnea tremurand și auzi lacrimile forfotind în nasușorul cel neînsemnat.
– Mai na și dobanda, vorbi ea razand, ș-o plesni cu palma peste capul tuns. Sa te duci și sa te-ntorci cand te-oi chema eu !

Lizuca se poticni și se izbi cu capul de perete. Apoi, smarcaind, își înghiți și-și stapani lacrimile și întoarse iar pieziș spre slujnica privirea de hoț.
Dar Ileana intrase în cuhne și vorbea subțire și navalnic cu bucatareasa. Duduia Lizuca putu sa-și usuce în voie lacrimile cu acea parte a manicilor cu care își ștergea și nasul. Apoi observa, aproape, pe prietinul ei Patrocle și-i zambi.

Patrocle era un boldei (caine de rasa baset) roșcat, cu picioarele scurte și strambe și cu capul mare. Între ochii omenești, sprancenați negru, avea adanci încrețituri perpendiculare și anii și experiențele vieții îi încarunțisera perii din jurul botului.
Îndata ce vazu surasul duduii Lizuca, se apropie și începu a-i linge mana, plina înca de șerbet de portocale.
– M-au batut și ieri, ofta Lizuca; m-au batut și azi; ma bat în fiecare zi…

Patrocle o înțelese ca totdeauna. Dupa ce-i curați mîna se întoarse pe labele dinapoi, se înalța, s sprijini ușor de pieptul fetiței și o mangaie, ștergandu-i de pe obraz urma lacrimilor sarate.
_ Patrocle, îi zise Lizuca; tata nu mai vine de la București și pe bunici nu i-am vazut de multa vreme. Nici nu ne lasa sa ne mai ducem pe-acolo. de cand a murit mama, noi petrecem tare rau. De cand a murit mama, noi petrecem tare rau.
Patrocle scheuna ușor ș-o privi cu ochii lui frumoși, cercuiți cu aur.
– Într-adevar, raspunse el, petrecem foarte rau.
– Pst ! i-auzi ! vorbi iar Lizuca înalțînd un deget. Mamica rade. Mamica rade totdeauna. mama noastra nu radea așa…
Fetița ramase cu urechea ațintita, apoi cazu pe ganduri. Și șopti ușor – catra o umbra vaga, carei aparuse deodata:
– Tata, eu am auzit pe mamica razand în salon cu domnu Micuș…
Cocoana Emilia și madam Neicu tocmai ieșeau de la vizita și se îndreptau spre portița de la strada. În trecere, batrana își puse mana în creștetul copilului:
– Ce ai, fetițo ? întreba ea; ai plans ?

Lizuca respinse mana care o mangaia și privi pieziș și fara prietenie spre cele doua cucoane. Nu raspunse și se trase la o parte, urmata de tovarașul ei.
– Copil rau ! declara cucoana Emilia – pe cand madam Neicu asculta atenta rasul cristalin din salonaș. Deplin înțelese și facandu-și semne cu ochii, amandoua trecura domol în strada singuratica, sub copleșitoarea caldura a verii.
În urma lor, în fața casei cu persienele lasate, Lizuca ramase ganditoare, cu ochii ațintiți și cu sprancenele ușor încruntate. În preajma-i se desfașurau cateva razoare uscate, cu flori sarace și ofilite. Globuri de sticla colorata, înalțate în bețe, rasfrangeau imaginile diforme ale copilului și cațelului.

Duduia Lizuca nu statu mult în cumpana.
– Patrocle, vorbi ea înalțand langa nas aratatorul mainii stangi, eu nu mai stau aici. Ma duc la bunicii mei.
Cainele o privea ținta.
Fetița se strecura spre cerdacul de dindos, pe unde o scosese slujnicuța, și trase dintr-un cotlon al ei o hainuța și o bereta de lana roșie. Se pleca și își ridica colțunii cazuți. Apoi iar ramase ganditoare.

Stand cuminte pe coada, Patrocle îi urmarea toate mișcarile. Îndemnat de prevederea stapanei lui, se prelinse, nesimțit și cu urechile clapauge, spre bucatarie, și se întoarse în scurt, purtand delicat în gura, numai de o margine, o felie mare de paine alba. Un glas ragușit rasuna în urma lui:
– Țiba ! turba naibii ! bata-te Dumnezeu sa te bata și n-ai mai ajunge ! O bucata de lemn suna cu zgomot în cerdac și salta de cateva ori în capete, pe urmele cațelului. Patrocle întoarse capul, înțelese ca urmarirea înceteaza și veni cu painea la tovarașa lui.
– Patrocle, de ce duci painea în gura ? întreba razand Lizuca.
– Pentru ca n-am buzunar ! îi raspunse cu ochii cațelușul, foarte vesel.
– Atunci s-o strangem la mine, s-avem la vreme de nevoie, hotarî duduia Lizuca; și primind de la Patrocle painea, o așeza cu grija într-un buzunar al hainuței roșii. Ne mai trebuie ceva, urma fetița, și pe urma fugim. Ne ducem în lume, la bunicii noștri !…

Lizuca cunoștea toate cotloanele casei. Gasi îndata cenușa de care avea mare nevoie, umplu cu ochi celalalt buzunar al hainuței sale și se întoarse spre portița de la strada.
Tarațele, ori faina, nu sunt bune, explica ea. Este o poveste cu copiii rataciți pe care mi-o spunea bunicuța – ș-acolo se vede ca iepurii și vulpile lingeau dara de faina și de tarațî și copiii n-au mai putut cunoaște drumul îanapoi. Ca sa se cunoasca semnele, trebuie sa presuri cenușa. Hai sa mergem, Patrocle !
– Hai ! raspunse cațelul. Și ieșira amandoi pe portița, pornind pe-un drum lung și plin de peripeții.

<<
>>

Basme, povesti ...


Carti cu basme, povesti de Mihai Eminescu, Ion Creanga, Fratii Grimm, etc.

Povesti audio si carti

Basme audio, fabule audio, poezii, carti pdf si altele.






Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan