Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  

Mareste text:

Dumbrava minunata

de Mihail Sadoveanu

 

Se simți purtata pe brațe. Ecourile latraturilor cazura rotindu-se în vagauni. și somnul miezului nopții îi amorți deplin trupușorul obosit.

Bunicii aveau livada și albine

Cand deschise duduia Lizuca ochii, se vazu într-o chilioara alba și într-un patișor curat sub poclazi. Pe fereastra deschisa navalea soarele. Perdeluțele de borangic falfaiau lin și boarea dimineții mana pana la copila murmurul prisacii și miresme de matacina și isop.

Icoana și candela luceau sus în colțul rasaritului. Lizuca le cunoscu. Era în casuța bunicilor ei. Se odihnise în patișorul în care crescuse și dormise și odinioara și maicuța ei, care acuma nu mai este.
Și deodata chema în gand pe moarta. Și, închizand ochii, o vazu ca totdeauna, vorbindu-i bland, cu obrazul palid și cu ochii mari. Îi primi pana în inima mangaierea. Și ofta încet.

Deschizand iar ochii, îi paru bine ca a ajuns la batraneii ei.
Pe o scoarța vrastata, jos pe dușamea, dormea încovigat Patrocle. Fetița voi sa-l strige, bucuroasa. Apoi se rasgandi și tacu.
Și deodata, cum sta așa, auzi glasuri în livada. Erau glasuri de sfada. Urechea ei ațintita deosebi îndata taișul cristalin al mamicai. Și, tot așa de ascușita, bataia de țarca a slujnicuței. Și, liniștit și blajin, raspunsul bunicului.

– Ma rog dumneavoastra, zicea mamica, puteți fi așa de buni sa-mi dați o lamurire ? Asara, cand am trimes pe Elena sa vada daca n-a venit aici copila, dumneavoastra ați raspuns ca nu știți nimic despre așa ceva și ați avut aerul ca va înspaimantați…
Iar Elena își sumuța glasușorul într-adaos:
– Și chiar ne cerea cont, ca Lizuca s-ar fi ratacit și s-a pierdut !
– Și-acuma, urma cuconița, dupa cat pricep din ce spuneți dumneavoastra, copila-i aici.
– Da, raspunse cu liniște bunicul. Am înțeles de la o vreme unde s-o caut. Și am gasit-o tarziu, ratacita în padure.
– Asta este ceva inadmisibil, observa c-o întorsatura ironica mamica. Ce credeți dumneavoastra, ca ma pot mișca pe mine asemenea povești pentru copii ?
Slujnicuța se repezi iar:
– Eu chiar de asara am înțeles totul !

Urma o clipa de tacere. Apoi vocea bunicului se ridica puțintel întaratata, cu accent rar și îndesat:
– Ce vorbe sunt astea, ma rog ? Care povești pentru copii ? Ce-ați înțeles de-asara ? Ce nu voiți sa înțelegeți acuma ? Și la urma urmei ce poftiți de la mine ?
– Am venit sa luam copila ! Ca s-o las aicea e cu neputința !
Lizuca se facu mititica sub poclazi.
Batranul radea cu amaraciune:

– Cum se poate, frate draga ? Curios lucru ! Dumneata ai venit s-o iei – dar eu nu vreau s-o dau. destul am rabdat pana acuma. Știu ca n-ai vreme mata și trebuie sa pleci, dar aș putea sa-ți spun o istorie lunga din care se vede ca este o cuconița care s-ar bucura sa se ispraveasca cu fetița cum s-a ispravit cu mama. Și, cu duhul blandeței, sa se bucure în tihna de munca razeșului. Dar asta, draga moșului, nu se poate; caci razașul cunoaște de mult drumul judecaților. Și la judecatori acu avem sa spunem mai multe, dupa cum se cuvine, și fara nici o rușine, ca oameni proști ce ne aflam. Așa încat fa mata bine și du-te acasa și lasa aici în pace pe fetița și pe cațel.

Lizuca întinse capul și șopti tremurat:
– Auzi, Patrocle ?
– Aud, mormai cațelul cu nepasare. Se vedea ca de-acuma nu-i mai pasa de nimica.
Dar vocea mamicai se ridica iar, apriga. Și într-o vreme bunicul o întrerupse serios:
– Cucoana, bine ar fi sa te potolești. Nu da așa de iute din mani, sa nu ți se întample vrun nacaz !
Dar mamica nu voia sa știe și-și mladia glasu-i înalt și cristalin. Cand deodata slobozi un țipat așa de sfașietor, încat Lizuca tresari din culcușul ei și zvacni în picioare. Și dupa țipatul cucoanei, izbucni racnetul de moarte al Elenei.

Aproape în aceeași clipa o ușa scunda se deschise și din odaița de alaturi se strecura, spre patucul fetiței, bunicuța, marunta și firava, cu ochii ca doua cicori șterse.
Parea înspaimantata. Întindea mainile-i uscate spre copila.
– Draga bunicuței ! Așa-i ca te-au trezit din somn ? șopti ea. S-a întamplat chiar cum a spus dumnealui ( dumnealui era bunicul) ! S-au apropiat prea tare de știubeie și albinele s-au repezit la ele. Acuma ies fugind pe portița. bat cu mainile în toate parțile și nu pot scapa. Dupa-amiaza, cuconița n-are sa se mai poata uita la musafiri decat c-un ochi.

– Cum ? striga Lizuca. Au sagetat-o albinele ?
– Da, draguța, închipuiește-ți !
– Și pe servitoare ?
– Și.
– Tare bine-mi pare ! raspunse cu rautate Lizuca. Și lui Patrocle-i pare bine. Și cand oi vedea pe tata, am sa-i hotarasc ca eu mai bine mor și nu ma duc de aicea. Și am sa-i spun c-am auzit pe mamica cum radea în salon cu domnul Micuș.
– Draga bunicuței, draga ! suspina batrana tragand spre pieptul ei capușorul tuns al fetiței. Și începu a plange încet și a-și trage lacrimile pe nas. Iar duduia Lizuca, leganata domol, închise ochii. Și-n miros de busuioc, la pieptul batranei, cu mirare noua, începu a-și aduce aminte de întamplarile nopții, la hotarul împarației minunilor.

Sfarșit

<<
>>


Magazinul povestilor

Basme, softuri educationale, povesti, legende, mituri, poezii, carti audio, ce pot fi cumparate din librariile online. Povestile si basmele  sunt sub forma de carti sau sub format digital: pdf, epub, si altele pentru dispozitive electronice. Transportul este gratuit in functie de librarie si suma minima.


Povesti minunatePovesti audio si carti

 


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan