Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  



SPARTACUS

de Rafaello Giovagnoli

- fragment -



CAPITOLUL II

SPARTACUS IN ARENĂ

- continuarea filei 2 -

 — Pe Via Sacra... nu departe de templul lui Ianus.

Cînd trîmbiţele dădură semnalul pentru începerea luptei dintre cei treizeci de traci şi treizeci de samniţi, Crassus şi Hortensius vorbeau despre Eutibida, iar Sylla, care de cîteva luni devenise pentru a patra oară văduv, prin moartea Ceciliei Metella, era pe de-a-ntregul absorbit de viziunea idilică a unui roman de dragoste cu frumoasa Valeria.

Conversaţiile şi zgomotele încetară. Toate privirile se aţintiră asupra luptătorilor.

Pentru biblioteca ta

Spartacus

Transport gratuit prin curierat.

Citat:

"Cărţile ne sunt prieteni statornici...Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt si urne pline de amintiri."

Prima ciocnire între cele două tabere fu crîncenă. în liniştea adîncă ce domnea în circ, zăngănitul metalic al scuturilor şi săbiilor răsuna asurzitor. Pene şi bucăţi de coifuri şi de scuturi sfărîmate zburau prin arenă. înverşunaţi, gladiatorii se încolţeau gîfîind, lovindu-se cu furie unii pe alţii. După nici cinci minute, sîngele curgea şiroaie : trei gladiatori răniţi mortal îşi dădeau sfîrşitul întinşi în pulberea arenei, călcaţi în picioare de ceilalţi luptători.

Incordarea cu care spectatorii urmăreau sîngeroasele peripeţii ale acestei lupte era aproape de neînchipuit. Din numărul total al spectatorilor, cel puţin optzeci de mii făcuseră prinsori, pe măsura mijloacelor lor : unii pe zece sesterţi, unii pe douăzeci, alţii pe cincizeci de talanţi. Unii puseseră rămăşag că vor învinge tracii cu tunicile purpurii, alţii că vor cîştiga samniţii cu tunicile albastre.

Pe măsură ce rîndurile gladiatorilor se răreau, aplauzele, chiotele şi strigătele de încurajare ale spectatorilor de înteţeau. După un ceas, bătălia era pe sfîrşite. Cincizeci de gladiatori înroşiseră arena cu sîngele lor şi gemeau sfîşietor, zbătîndu-se în spasmele morţii.

Acei dintre spectatori care pariaseră pe samniţi se şi simţeau siguri de victorie. Nu mai rămăseseră în luptă decît trei traci, faţă de şapte samniţi şi, pe deasupra, cei trei traci erau înconjuraţi şi ameninţaţi din toate părţile. Aşezaţi spate în spate, formînd un triunghi defensiv, cei trei ţineau piept cu îndărătnicie superiorităţii numerice a adversarului.

Unul din cei trei traci era Spartacus. Statura lui atletică, uimitoarea forţă a muşchilor, armonia neîntrecută a tuturor părţilor trupului, precum şi puterea lui de luptă impetuoasă, de neostoit, atrăgeau ca un magnet atenţia spectatorilor. întrucît pe vremea aceea forţa fizică şi energia erau socotite drept calităţile cele mai de preţ ale omului, era firesc ca aceste însuşiri să-1 scoată pe Spartacus din rîndul oamenilor obişnuiţi. In plus, el poseda o cultură deosebită, fiind înzestrat cu o inteligenţă superioară şi avînd un caracter şi un suflet mare.

Spartacus avea pe atunci cam treizeci de ani. Era blond, cu părul lung, şi purta o barbă deasă, care îi încadra chipul bărbătesc, cu trăsături frumoase şi regulate. Cînd era liniştit, ochii lui mari, albaştri, strălucitori, plini de viaţă şi căldură, imprimau feţei sale o expresie de bunătate şi blîndeţe. Acum însă, în toiul luptei, fiind mînios, avea o înfăţişare fioroasă şi ochii lui scăpărau fulgere.

Era născut în Tracia, în munţii Rodope. Cînd romanii îi cotropiseră ţara, luptase împotriva lor, dar căzuse prizonier. După un timp fusese primit în armata romană, în semn de preţuire pentru puterea şi vitejia sa. Făcu dovada unui curaj fără seamăn. In războiul împotriva lui Mitridate se distinse într-un asemenea chip, încît a fost înălţat decan, adică mai mare peste un grup de zece oameni, şi, pe deasupra, răsplătit şi cu distincţia de onoare — cununa de cetăţean. Cînd însă romanii reîncepură războiul împotriva tracilor, Spartacus dezerta şi ridică armele pentru a-şi apăra patria împotriva lor. Rănit şi luat prizonier de romani pentru a doua oară, în loc să fie osîndit ia moarte, după cum s-ar fi cuvenit, Spartacus fu condamnat să devină gladiator şi vîndut unui lanist, de la care, ceva mai tîrziu, fusese cumpărat de Actianus.

Trecuseră doi ani de cînd Spartacus era gladiator. Cutreierase aproape toate oraşele Italiei cu primul lanist, susţinînd peste o sută de lupte, fără să fi suferit vreodată o rană mai grea. Se dovedise superior tuturor gladiatorilor care îi fuseseră opuşi, oricît de puternici şi de viteji ar fi fost, şi ieşise învingător în toate luptele, creîndu-şi prin victoriile repurtate în toate amfiteatrele şi circurile Italiei o faimă răsunătoare.

Actianus plătise pentru el un preţ considerabil — două­sprezece mii de sesterţi. Deşi Spartacus îi aparţinea de şase luni, nu-1 lăsase încă niciodată să lupte în amfitreatrele Romei, fie pentru că preţuia foarte mult serviciile lui ca profesor de scrimă, luptă şi gimnastică pentru şcoala sa de gladiatori, fie pentru că îl costase prea mult pentru a-i risca viaţa în lupte, în schimbul unui preţ care, în caz că ar fi fost ucis, n-ar fi compensat paguba.

In acea zi, Actianus se hotărîse pentru prima oară să-l arunce pe Spartacus în arenă într-o luptă sîngeroasă numai fiindcă de data asta, pentru cei o sută de gladiatori desemnaţi să lupte, Sylla îi numărase, în dărnicia lui, frumoasa sumă de două sute de mii de sesterţi, şi această sumă nu numai că îi acoperea cheltuiala făcută cu Spartacus, dar îi mai lăsa şi cîştig chiar dacă acesta ar fi fast răpus în luptă.

Rezemat de uşa unei carcere, Actianus urmărea totuşi, palid şi încordat, ultimele momente aîe luptei. Dacă cineva l-ar fi privit cu atenţie, ar fi observat cum tremura pentru soarta lui Spartacus. Urmărea cu extremă înfrigurare fiecare lovitură dată sau parată de Spartacus fiindcă, la fel ca şi gladiatorii cărora poporul le dăruia viaţa, luptătorii care supravieţuiau redeveneau proprietatea lanistului.

Pentru biblioteca ta

Spartacus

Transport gratuit prin curierat.

Citat:

"Cărţile ne sunt prieteni statornici...Ne sunt sfetnici şi nu ne contrazic. Cărţile care ne plac sunt si urne pline de amintiri."

Miile de spectatori care puseseră rămăşag pe samniţi urlau :

— Mai cu nădejde, mai cu foc, hai, samniţilor !

— Loviţi-i, tocaţi-i pe barbarii ăştia trei ! îi îndemnau alţii.

Unii spectatori, care aveau numele gladiatorilor scrise pe tăbliţe cerate, strigau :

— Izbeşte, Nebuliane !

— Nu te lăsa, Crixus !

— Doboară-i, doboară-i, Porfirius !





Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.


Warning: include(../park/lib300.js): failed to open stream: No such file or directory in /home/mybunico/public_html/Spartacus/c2f3.php on line 89

Warning: include(../park/lib300.js): failed to open stream: No such file or directory in /home/mybunico/public_html/Spartacus/c2f3.php on line 89

Warning: include(): Failed opening '../park/lib300.js' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php73/root/usr/share/pear') in /home/mybunico/public_html/Spartacus/c2f3.php on line 89


Warning: include(../park/lib150.js): failed to open stream: No such file or directory in /home/mybunico/public_html/Spartacus/c2f3.php on line 90

Warning: include(../park/lib150.js): failed to open stream: No such file or directory in /home/mybunico/public_html/Spartacus/c2f3.php on line 90

Warning: include(): Failed opening '../park/lib150.js' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php73/root/usr/share/pear') in /home/mybunico/public_html/Spartacus/c2f3.php on line 90

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan