Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  


Craiasa albinelor

De Fratii Grimm

      Au fost odata doi feciori de imparat, care au pornit sa-si incerce norocul  prin lume, si feciorii astia au ajuns sa duca o viata atat  de ticaloasa  si  desarta, ca n-au mai avut indrazneala  sa  calce  pragul casei parintesti.
      Si  cum trecuse vreme, nu gluma, si nu venise nici o veste de  la ei,  fratele  lor  mai mic, pe care-l poreclisera  Prostila,  pleca  in cautarea  lor. Dar cand dadu in sfarsit de fratii sai, acestia incepura sa-si bata joc de dansul:
      -  Auzi, prostanacul, sa creada c-o sa poata razbi prin lume, cand noi, mai isteti decat el, n-am prea facut isprava mare !
      Totusi pornira la drum catestrei si, tot mergand ei asa, iata  ca dadura  peste un musuroi de furnici. Cei doi frati mai varstnici  voira pe  data  sa-l  surpe si sa-l rascoleasca, pentru a  vedea  cum  micile fapturi  o  vor lua la goana inspaimantate de moarte. Dar  Prostila  ii opri, strigandu-le:
      -  Lasati  ganganiile in pace ! N-o sa ingadui  sa  le  tulburati linistea !
      Pornira  ei mai departe si, dupa un cot de deal, dadura peste  un lac,  pe luciul caruia inotau o multime de rate. Cei doi frati mai mari se repezira sa prinda cateva, ca tare ar fi avut pofta sa le friga. Dar Prostila se impotrivi si de data asta:
     - Lasati zburatoarele in pace ! N-o sa ingadui sa le ucideti !

     Mersera ei mai departe si, intr-o buna zi, numai ca nimerira langa un  roi de albine, aflat intr-o scorbura de copac. Si avea roiul acesta atata  miere,  ca  se prelingea pe trunchi, de-ai fi  zis  ca  este  un izvoras...  Cei  doi  frati mai mari isi pusera  in gand  sa  dea  foc copacului si sa inabuse albinele, ca sa poata lua mierea. Dar  Prostila se impotrivi cu si mai multa tarie:
     - Lasati albinele in pace ! N-o sa ingadui sa le dati foc !
      In  cele din urma, cei trei frati dadura peste un palat, si  avea palatul  asta  grajduri,  cate  n-ai  fi  gasit  nici  in  zece  palate imparatesti.  Si-n ele se aflau o multime de cai, toti de  piatra.  Cat despre oameni, nu se zarea unul pe nicaieri. Strabatura ei toate salilepalatului  si intr-un sfarsit se pomenira in dreptul unei usi  zavorate cu trei lacate.
      Si  avea usa asta o ferestruica, taiata taman la mijloc. Cei trei catara  prin ea si ce crezi ca le fu dat sa vada: in fundul unei camere se afla un mosneag care statea aplecat deasupra unei mese !... Strigara la  el  o  data,  strigara a doua oara, dar mosneagul  nu-i  auzi.  Mai strigara  a treia oara, si abia atunci se trezi mosul, descuie lacatele si se ivi in prag.... Si fara sa spuna o vorba, ii pofti sa se aseze la masa incarcata cu fel si fel de bunatati. Dupa ce mancara si baura dupa pofta  inimii, mosneagul ii duse in cate un iatac, ca sa se odihneasca.
      A  doua  zi,  batranul intra in odaia celui mai mare dintre  frati  si, facandu-i  semn  sa-l  urmeze, il duse pana in  dreptul  unei  mese  de paitra. Pe masa asta se aflau scrise trei incercari care, de-ar fi fost dezlegate,  ar  fi  avut  darul  sa  smulga  palatul  de  sub   puterea blestemului.
      Prima incercare glasuia astfel:
      
      "Sub covorul de muschi al padurii stau  ascunse cele o mie de boabe de margaritar ale fiicei imparatului, care  toate  trebuie  gasite  intr-o singura  zi.  Daca  la  asfintitul soarelui  va lipsi macar una dintre ele, cal care s-a incumetat  sa  le caute se va preface in stana de piatra !"

     Cel mai mare dintre frati porni in padure si cauta toata ziua, dar cand  fu  sa  apuna soarele, baga de seama ca toata truda i-a  fost  in zadar  si  ca  n-a  putut  sa adune mai mult de  o  suta  de  boabe  de margaritar.
      Si  atunci se intampla asa cum sta scris pe tablia mesei: flacaul se prefacu in stana de piatra !
     In ziua urmatoare isi incerca norocul si fratele cel mijlociu, dar nici  lui nu-i merse mai bine.. Si oricat se stradui el, nu fu in stare sa gaseasca mai mult ca doua sute de boabe de margaritar. Si se prefacu si el in stana de piatra.
      Iata  ca  veni si randul lui Prostila... se apuca el sa caute  in desimea covorului de muschi, dar gasea cu atata anevoie cite un bob  de margaritar, totul mergea atat de incet, ca-l cuprinse deznadejdea.
      Si  cum  nu  stia in ce chip s-o scoata la capat, se aseza  pe  o piatra  si  incepu  sa planga. Si cum plangea el asa,  numai  ce  I  se infatisa  craiasa furnicilor, insotita de cele cinci mii de  slujitoare ale  sale.  Erau  tocmai furnicile pe care flacaul  le  scapase  de  la pieire. Nu trecu mult si micile ganganii izbutira sa adune toate cele o mie de boabe de margaritar si facura din ele o gramada bunicica.
      A  doua  incercare era mult mai grea: trebuia sa fie  scoasa  din fundul lacului cheia de la iatacul domnitei.
      De  indata ce Prostila ajunse la marginea lacului, se ivi inotand un card de rate. Erau tocmai ratele pe care el le scapase de la pieire. Si lasandu-se in adanc, ele ii adusera cheia care zacea pe fundul malos al lacului.
      Cea  de a treia incercare era insa cea mai grea: dintre cele trei domnite adormite, flacaul trebuia sa o recunoasca pe cea mai tanara  si mai frumoasa. Ei, dar cum naiba s-o recunoasca, cand semanau catestrele ca  picaturile de apa ! Ca doar numai un singur lucru le deosebea:  mai inainte  de  a  fi adormit, fiecare gustase ceva dulce - cea  mai  mare rontaise o bucata de zahar, cea mijlocie bause o cescuta cu sirop,  iar cea mica luase o lingurita de miere.
     "Ei, acu' sa te vedem pe unde scoti camasa !" se gandi Prostila in sinea  lui. Si iata ca veni in zbor o albina. Era chiar regina  roiului pe  care flacaul o scapase de la pieire. Se roti ea de cateva ori  prin iatac,  cerceta pe rand buzele celor trei domnite adormite si se  aseza in cele din urma pe gura aceleia care gustase din miere. Si astfel putu Prostila sa o recunoasca dintr-o data pe cea mai tanara si mai frumoasa dintre domnite.
     Si numaidecat se risipi vraja, de parca nici n-ar fi fost.
     Castelul se smulse din somnul cel adanc si toti acei care fusesera prefacuti in stane de piatra isi recapatara infatisarea omeneasca.
     Prostila o lua de nevasta pe cea mai tanara si mai frumoasa dintre domnite si, dupa moartea craiului, urca pe scaunul domnesc. Iar  fratii lui  mai mari socotira ca nici celalalte domnite nu erau chiar  asa  de lepadat, si traira cu totii ani multi in belsug si fericire.

                    SFARSIT


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan