Capitan la cincisprezece ani

- citeste gratuit -

In ziua de 2 februarie 1873, bricul-goeletă Pilgrim se afla la 43°57' latitudine sudică şi la 165° 19' longitudine vestică faţă de meridianul de la Greenwich. ...

Puzzle

- Gratuit -

Joc de indemânare care constă în potrivirea de piese cu frânturi de imagini pentru realizarea imaginilor unor animale, insecte, cuvinte, peisaje, etc. Jocurile au cate 16 piese care se potrivesc la formarea imaginilor.

 

Divizori

- Gratuit -

Matematica.Videoclip. Ce sunt divizorii, cum se calculeaza, ce este un numar divizibil, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Fractii

- Gratuit -

Matematica.Videoclip.Ce este o fractie, din ce este formata o fractie, cum se calculeaza, care sunt denumirile practice ale unor fractii, intrebari la care afli raspunsul prin vizionarea lectiei.

Mara

- de citit gratuit -

  A rămas Mara, săraca, văduvă cu doi copii, sărăcuţii de ei, dar era tânără şi voinică şi harnică şi Dumnezeu a mai lăsat să aibă şi noroc. Nu-i vorbă, Bârzovanu, răposatul, era, ...mai mult !

Print şi cersetor

- de citit gratuit-

În vechea cetate a Londrei, într-o zi oarecare de toamnă din cel de al doilea sfert al secolului al şaisprezecelea, un copil pe care nimeni nu-l dorea, se născu într-o familie săracă, ce avea numele de Canty. În aceeaşi zi, un alt copil englez se năştea într-o bogată familie cu numele de Tudor, care îl dorea, însă toată Anglia.  ...mai mult !

La oglinda

- de citit gratuit-

Azi am să-ncrestez în grindă –
Jos din cui acum, oglindă !
Mama-i dusă-n sat ! Cu dorul
Azi e singur puişorul,
Şi-am închis uşa la tindă
                      Cu zăvorul.

Fram ursul polar

- de citit gratuit -

Tigrii intrau în arenă unul câte unul. Pasul lor era mlădios pe nisip. Moale, catifelat, fără vuiet. Nu ridicau nici în dreapta, nici în stânga ochii lor galbeni ca de sticlă. După gratii, mulţimea din staluri privea cu răsuflarea înfiorată de teamă şi de nerăbdare.Dar pentru tigrii de Bengal nu se afla pe lume această mulţime. ....mai mult!

Calatoriile lui Gulliver

-de citit gratuit -

...............................

Am încercat să mă scol, dar nu m-am putut mişca, deoarece cum stam aşa culcat pe spate, mi-am simţit atât braţele cât şi picioarele legate zdravăn de pământ de o parte şi de alta, iar părul meu lung şi des, prins şi el în acelaşi fel. ...mai mult!

Stefan cel Mare

- de citit grtuit -

... Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunaţi, ca-n zilele marilor judecăţi domneşti, boierii ţării, curtenii toţi şi feţele bisericeşti cu Mitropolitul Teoctist în frunte, şi norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea“; aici se opreşte cu arcaşii lui cel ce de două ori şi-a biruit vrăjmaşul. ...mai mult!

Legenda imparatului Alexandru Macedon

- de citit gratuit -

Imparatea la rasarit in India marele Por-imparat, si la amiazazi domnea peste Persia marele Dariei imparat, iara Merlichei imparat stapanea Ramul si tot Apusul cu toti crai; si la Macedonia era Filip craiul. Iara peste Eghipet imparatea Netinav imparat, carele era filosof mare, si fermecator si cetitor de stele, si era atat de maiestru cat lua bunatatile si dulceata de la patru tari, adica:graul, vinul, untul si mierea. ... mai mult!

Somnoroase pasarele

Somnoroase pasarele
Pe la cuiburi se aduna, 
Se ascund în ramurele -
Noapte buna!

Sabia de foc

- diafilm gratuit - 

E mult de atunci... Intr-o zi de tomna, vaile Trotusului rasunau de larma baietilor din Borzesti care iesisera cu caii la pascut. Se luptasera intre ei, luandu-se la tranta, arucand cu ghioagele, ori incercand sa nimireasca o tinta cu sageta cat mai departe ... 

Puiul

- diafilm gratuit -

Intr-o primavara, o prepelita aproape moarta de oboseala — ca venea de departe, tocmai din Africa — s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, la marginea unui lastar. Dupa ce s-a odihnit vreo cateva
zile, a inceput sa adune betigase, foi uscate, paie si fire de fan si si-a facut un cuib ...

Stii numele pasarii ?

- gratuit -

Dupa imagine si cateva litere ajutatoare identifica pasarea. Scrii numele pasarii intr-caseta si apoi click pe butonul "Verificare". Daca nu stii numele atunci click pe butonul "Nu stiu". Un joc care te invata sa identifici pasarile si sa le inveti numele !  


Scufita Rosie

de Fratii Grimm

         A  fost  odata  o fetita zglobie si dragalasa, pe  care  o  iubea oricine de cum o vedea. Dar mai draga decat oricui ii era bunicii, care nu stia ce daruri sa-i mai faca. Odata bunica ii darui o scufita rosie, si  pentru  ca-i sedea tare bine fetitei si nici nu mai voia sa  poarte altceva pe cap, maica-sa ii zise:
      -  Scufita  Rosie, ia baga-n cosulet bucata asta  de  cozonac  si sticla  asta  de  vin  si  du-le bunicii, ca e bolnava  si  slabita  si bunatatile  astea o sa-i ajute sa-si mai vina in puteri.  Da'  vezi  de pleaca  mai inainte de a se lasa zapuseala si cauta sa mergi frumos  si sa  nu te abati din drum; altfel cine stie, de alergi, ai putea sa cazi si  sa spargi sticla, si atunci bunicuta cu ce o sa se mai aleaga ? Iar cand  o  sa  fii  sa  intri  in casa, nu uita sa-i  dai  bunicii  "buna dimineata" si vezi sa nu inceapa a-ti umbla ochii prin toate  ungherele !...
      -  Asa  am  sa  fac! ii fagadui Scufita Rosie si-i dadu  mana  la plecare.
      Bunica  locuia in padure, cam la vreo jumatate de ceas de partare de  sat. Si de cum intra Scufita Rosie in raristea codrului, numai ce-i iesi  lupul inainte. Dar Scufita Rosie nu stia ce lighioana rea e lupul si nu se temu de fel cand il vazu.
     - Buna ziua, Scufita Rosie ! ii zise el.
     - Multumesc frumos, lupule.
     - Incotro asa de dimineata, Scufita Rosie ?
     - Ia, pana la bunicuta !
     - Si ce duci acolo, sub sort ?
     -  Cozonac si vin. Mamam a facut ieri cozonacsi-i duc nitelus  si bunicii, care-i bolnava si slabita, sa manance si ea, ca sa-si mai vina in puteri.
     - Da' unde sade bunica-ta, Scufita Rosie ?
     - Colo, in padure, la vreun sfert de ceas si mai bine de aici. Cum ajungi  sub cei trei stejari, ai si dat peste casa ei, iar ceva mai  la vale e alunisul, pe care doar il stii ! ii raspunse Scufita Rosie.
      Lupul  isi  zise in sinea lui: "Frageda-i fetita asta  !  Ce  mai imbucatura pe cinste ar fi, zau asa ! Cu mult mai gustoasa decat baba !

     Da'  e  vorba  ca  trebuie  sa fiu siret si sa  ticluiesc  in  asa  fel lucrurile ca sa pun mana pe amandoua "...
      Mai merse lupul o bucata de drum alaturi de Scufita Rosie si apoi incepu sa-i spuna cu glas mieros:
      - Scufita Rosie, ia te uita ce flori frumoase stralucesc in jurul tau  !  Si tu nici nu le iei in seama macar... Si mie imi pare  rau  ca nici n-auzi ce dulce canta pasarelele !... Atat de serioasa pasesti  pe drum,  de parca te-ai duce la scoala. Si e atat de placut sa hoinaresti si sa zburzi prin padure; a atata veselie !...
      Scufita  Rosie  ridica  privirea si cand vazu  cum  jucau  razele soarelui printre crengile copacilor, cand privi mai cu luare-aminte  la florile  frumoase care cresteau pretutindeni, isi spuse  in  sinea  ei: "Mare  bucurie i-as face bunicii daca i-as duce si-un buchet  de  flori proaspete  ! E atat de dimineata, ca nu mi-e teama c-am sa intarzii  !"
      Se abatu deci din drum si o lua prin padure, ca sa culeaga flori. Rupea de  ici una, de dincolo alta, dar indata I se parea ca putin mai incolo ii  zambeste  o  floare  si  mai ochioasa; alerga  intr-acolo  si,  tot culegand margarete  si  clopotei, se pierdea tot  mai  mult  in  adancul codrului. In ast timp insa, lupul porni de-a dreptul spre casa  bunicii si batu la usa.
     - Cine-i acolo ?
      -  Eu sunt, Scufita Rosie, si-ti aduc cozonac si-o sticla de vin. Dar deschide usa bunicuta !
      -  Apasa  pe clanta si intra ! raspunse bunica - ca  eu  ma  simt slabita si nu ma pot da jos din pat.
      Lupul  apasa pe clanta, deschise usa, se repezi glont spre  patul bunicii  si,  fara  sa scoata o vorba, o inghiti. Se  imbraca  apoi  in hainele ei, isi puse pe cap scufia, se culca in pat si trase perdelele.
      In  vremea asta, Scufita Rosie culesese atatea flori, ca abia  le mai putea duce. Cum alerga ea de colo pana colo, deodata isi aminti  de bunica  si  porni degraba spre cascioara din padure. Si nu mica  ii  fu mirarea cand vazu usa data de perete.
      De  indata  ce intra in odae, o cuprinse nelinistea; totul  i  se parea  atat de ciudat, incat isi spuse: "Vai, Doamne, ce-o  fi  azi  cu mine,  de mi-e asa de frica ?... Ca doar alta data ma simteam  atat  de bine la bunicuta !"
     Si fara sa mai astepte, striga:
     - Buna dimineata !
     Dar nu primi nici un raspuns.
      Scufita  Rosie se apropie atunci de pat si dadu perdelele  la  o parte.  Bunicuta statea intinsa in pat, cu scufita trasa peste ochi  si avea o infatisare atat de ciudata, incat fetita intreba:
     - Vai, bunicuta, da' de ce ai urechi atat de mari ?
     - Ca sa te pot auzi mai bine.
     - Vai, bunicuto, da'de ce ai ochi atat de mari ?
     - Ca sa te pot vedea mai bine.
     - Vai, bunicuto, da' de ce ai maini atat de mari ?
     - Ca sa te pot apuca mai bine.
     - Da', bunicuto, de ce ai o coscogeamite gura ?
     - Ca sa te pot inghiti mai bine.
      N-apuca sa sfarseasca ultimul cuvant, ca si sari jos din pat si-o inghiti pe biata Scufita Rosie.
      Dupa  ce-si  potoli foamea, lupul se culca din  nou  in  pat  si, prinzandu-l  somnul,  adormi  si incepu sa  sforaie  de  se  cutremurau peretii.

      Si  se  intampla ca tocmai atunci sa treaca prin  fata  casei  un vanator.  Auzi el horaiturile si-si spuse: "Bre, da' tare  mai  sforaie batrana  ! Nu cumva i-o fi rau ?" Intra in casa si, cand se apropie  de pat, il vazu pe lup tolanit acolo.
      -  Ei  dracie,  nu-mi inchipuiam c-o sa te gasesc  aici,  ticalos batran ! izbucni vanatorul. De cand te caut !
      Isi  potrivi pusca si voi sa traga, dar in clipa aceea  ii  trecu prin  minte: "Dar daca lupul a inghitit-o pe batrana ? Poate  c-as  mai putea s-o scap !" Asa ca nu mai trase, ci, luand o foarfeca, incepu  sa taie  burta lupului adormit. Abia apuca sa faca doua-trei taieturi,  ca si  vazu  stralucind scufita cea rosie a fetitei, si cand  mai  facu  o taietura, fetita sari afara si striga:
     - Vai ce spaima am tras ! Ce intuneric era in burta lupului !
      Dupa  aceea au scos-o afara si pe bunica. Era inca in viata,  dar abia  mai  rasufla.  Scufita Rosie aduna in graba  niste  pietroaie  si tustrei umplura cu ele burta lupului.
      Cand  se  trezi,  lupul voi s-o ia la sanatoasa, dar  pietroaiele atarnau  atat  de greu, ca dihania se prabusi la pamant si  dadu  ortu' popii.
      Cei  trei nu-si mai incapeau in piele de bucurie. Bunicuta  manca cozonacul  si  bau  vinul  pe  care-l adusese  fetita  si  pe  data  se inzdraveni.  Iar  Scufita Rosie gandi in sinea ei, parca  mustrandu-se: "De-acu'  inainte n-o sa ma mai abat niciodata din drum cand  oi  merge singura prin padure, ci o sa ascult de povetele mamei !"

                    SFARSIT


Broasca testoasa cea fermecata

Basm audio - gratuit.

" Când, iată că o broască țestoasă ieșise pe luciul apei, și se uita galeș la dânsul. Unde lovea el cu nuiaua, și unde se deschidea talazurile care înconjura vârful nuielei, acolo, țâșt! și dânsa, și ochii de la dânsul nu și-i mai lua".

 

Integrame

- gratuit online -

Integrame usoare de dezlegat pe dispozitive mobile, cu tematica diversa, adresate persoanelor de toate varstele. Ai internet pe dispozitiv mobil ? – atunci ai si acces gratuit la Integrame care sunt la fel ca pe suportul de hartie, numai ca trebuie sa faci click cand introduci litera – nici macar nu ai nevoie de creion si hartie !

 

Croitorasul cel viteaz

Uriașul citi: „Șapte dintr-o lovitura!” și, crezand ca-i vorba de șapte oameni doborați de croitoraș dintr-o data, începu sa se uite altfel la farama de om ce-i statea în fața.

Baltagul

- de citit gratuit -

Stăpâne, stăpâne,
Mai cheamă ş-un câne...

Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduială şi semn fiecărui neam.
     Pe ţigan l-a învăţat să cânte cu cetera şi neamţului i-a dat şurubul.
     Dintre jidovi, a chemat pe Moise şi i-a poruncit: „Tu să scrii o lege; şi, când a veni vremea, să pui pe farisei să răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; şi după aceea să înduraţi mult necaz şi prigonire; iar pentru aceasta eu am să las să curgă spre voi banii ca apele”....citeste mai mult!

Balaurul cel cu șapte capete.mp3

A fost odată într-o țară un balaur mare. El avea șapte capete, trăia într-o groapă, și se hrănea numai cu oameni.

Mircea cel Mare

- de citit gratuit -

Sfârşitul veacului al XIV-lea aruncă un nou vrăjmaş şi, cu el, un lung şir de primejdii în calea neamului românesc. Prăvălite din aceleaşi mari pustiuri ale Asiei, valurile potopului musulman sparg, de la cele dintâi izbituri, putredele zăgazuri ale împărăţiei bizantine şi, în mai puţin de-o jumătate de veac, îneacă aproape toată peninsula balcanică. ....mai mult!

Nuielusa de alun

- de citit gratuit -

O femeie sarmana avea doi copii. Sprinteioara spala, torcea, fierbea bucatele si Mugurel aduna surcele, aducea apa de la izvor culegea poame din padure. Cand mama lor venra trudita de la munca gasea masa asternuta, mncarea calda, casa si ograda curate.

Craiasa zapezilor

- de citit gratuit

........Era odată un vrăjitor răutăcios, unul dintre cei mai răi,  era chiar dracul.  Şi vrăjitorul  acesta  a  făcut  o oglindă, dar nu era o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi bun dacă se oglindea în ea aproape că nici nu se vedea, în schimb, tot ce era maiurât  se  vedea  în  oglindă  foarte  limpede  şi  chiar  mai urât  decât  fusese.  Cele  mai  frumoase  privelişti  în oglindă parcă erau spanac fiert şi cei mai buni oameni erau  în  oglindă  urâcioşi  sau  şedeau  cu  capu-n  jos.

Ileana Simziana

- Audio gratuit -

A fost odată un împărat. Acel împărat mare și puternic bătuse pe toți împărații de prinpregiurul lui și-i supusese, încât își întinsese hotarele împărăției sale pe unde a înțărcat dracul copiii, și toți împărații cei bătuți era îndatorați a-i da câte un fiu d-ai săi ca să-i slujească câte zece ani.

Turtita

- diafilm gratuit -

Au fost o data un mos si o baba. Intr-o zi, mosneagul o ruga pe baba sa-i faca o turtita, dar baba nu avea faina. Baba se stradui si stranse, totusi, vreo doi pumni de faina de pe fundul lazii. Framanta aluatul cu smantana, facu o turtita si o baga la cuptor.

Zana marii

- de citit gratuit -

...  Zâna cea mică s-a dus până  la  fereastra  cabinei  şi  s-a  uitat.  Înăuntru  erau mai mulţi oameni îmbrăcaţi de sărbătoare; dar cel mai frumos dintre ei prinţul cel tânăr. Avea nişte ochi mari, negri şi nu părea  să  aibă mai mult de cincisprezece ani.  Astăzi  era  ziua  lui  de  naştere  şi  de  acea  era petrecere  pe  corabie.  Marinarii  dansau  pe  punte  şi când prinţul a ieşit şi el pe covertă, sute de rachete au ţâşnit în aer şi au făcut o lumină ca ziua şi zâna s-a speriat şi s-a scufundat repede în apă.

Calin (file de poveste)

- poezie audio, mp3, gratuit -

Toamna frunzele colindã,
Sun-un grier sub o grindã,
Vântul jalnic bate-n geamuri
Cu o mânã tremurândã,
Iarã tu la gura sobei
Stai ca somnul sã te prindã.
Ce tresari din vis deodatã?
Tu auzi pãsind în tindã ....

Fereastra Termopan